måndag 30 september 2013

Color Monster

Idag har vi tränat färger med appen Color Monster. Här gäller det att mata monstret med frukter i rätt färg. Monstret båda säger färgen och byter färg själv. Jag hade en iPad till tre elever, så de fick träna turtagning samtidigt. 



onsdag 25 september 2013

Vi tränar tiokamrater!

Idag har jag introducerat appen tiokompisar med en elev. Det var jätteroligt, men ganska svårt. Eleven kan enkel addition men har inte tidigare arbetat med just tiokarmrater. Därför skrev jag en "fusklapp" som jag lade vid sidan om. Målet är att eleverna så småningom ska kunna spela mot varandra. 

Ordens magi.

Jag försöker få en elev att byta ut bokstavslådan och använda iPad istället. Det har gått ganska trögt, men idag använde vi både ock. 
Ordens Magi fungerar ungefär som bokstavslådan, men den har röstsyntes som ljudar bokstavsljuden och sedan det ord som eleven har skrivit. En perfekt app för elever som precis har börjat visa intresse för bokstäver.  

måndag 23 september 2013

Ytterligare musikappar

Idag har jag testat Toddler Jukebox. Den innehåller sex barnvisor på engelska. Tyvärr är ikonerna för att välja sång lite för små. Gillar inte heller att nästa låt spelas automatiskt, vill hellre att eleven gör ett aktivt val av melodi.

Mer musik med iPad

Appen som jag använde i föregående blogginlägg heter Tap a Tune. I den appen kan eleverna spela olika melodier: barnvisor eller julsånger. För elever med nedsatt finmotorik eller som ligger på en tidig utvecklingsnivå går det att ställa in så att det räcker med att röra skärmen för att rätt ton ska spelas. 
Det går även att ställa om den till klaviatur där eleven blir guidad genom melodin. Superbra som ett första steg innan jag introducerar pianospel!





torsdag 19 september 2013

Musikappar i träningsskolan

Här tränar vi på att använda iPad. Eleven som jag har lektion med här älskar musik. För att musiken ska spela behöver eleven trycka ganska många gånger. Närmare bestämt lika många gånger som det är toner i sången som ska spelas. Mycket tålamodsprövande, med lycka när musiken äntligen spelas!

onsdag 18 september 2013

Lite bilder från morgonens lektion.

Det blev en jätterolig lektion! Det gällde för eleverna att först hitta färgen på iPaden och sedan i lådan med magnetkläderna. Från början var det lite knepigt men efter ett tag klarade de av det!
Tanken med lektionen är att eleverna ska vänja sig vid appen Pratkort och så småningom känna sig bekväma att använda iPad som AKK.

tisdag 17 september 2013

Vi tränar färger!

Förbereder nu en lektion med färgtema. I Pratkort har jag gjort i ordning en mapp med färgerna. Jag har lagt kläderna i spelet Jeu des couleurs i samma ordning för att underlätta för eleverna.
 

måndag 9 september 2013

iPad som kommunikationshjälpmeddel

I fredags introducerade min kollega Pratkort med en elev. Eleven har tidigare använt pecs lite grann, men vi hoppas på att kunna ersätta pecspärmen med iPad till viss del. Då eleven inte tidigare använt denna typ av kommunikation började vi med att presentera två kort från början. Här nedan får eleven välja mellan favoriten ost och en strumpa.